Ahad, 22 Februari 2015

Aplikasi mudah alih atau dalam bahasa Inggeris dikenali sebagai “Mobile App” ialah satu aplikasi mudah alih , aplikasi pendek mudah alih atau hanya aplikasi , adalah perisian aplikasi yang direka untuk berjalan di telefon pintar , komputer tablet dan peranti mudah alih yang lain .
      Apps biasanya boleh didapati melalui platform pengedaran permohonan , yang mula muncul pada tahun 2008 dan biasanya dikendalikan oleh pemilik sistem operasi mudah alih, seperti Apple App Store, Google Play , Windows Telefon Store, dan BlackBerry App World. Sesetengah aplikasi adalah percuma, manakala yang lain perlu dibeli . Biasanya , mereka turun dari platform ke peranti sasaran, seperti iPhone , BlackBerry , telefon Android atau Windows Telefon, tetapi kadang-kadang mereka boleh dimuat turun ke komputer riba atau komputer meja.
        Juga dipanggil aplikasi mudah alih, ia adalah satu istilah yang digunakan untuk menggambarkan aplikasi Internet yang berjalan pada telefon pintar dan peranti mudah alih yang lain. Aplikasi mudah alih biasanya membantu pengguna dengan menyambungkan kepada perkhidmatan internet biasanya diakses di desktop atau notebook komputer, atau membantu mereka dengan menjadikannya lebih mudah untuk menggunakan Internet pada peranti mudah alih mereka. Satu aplikasi mudah alih boleh menjadi mudah alih laman web utiliti bookmark, pelanggan mesej segera berasaskan mudah alih, Gmail untuk mudah alih, dan banyak aplikasi lain.

Apa itu perisian mudah alih?

Satu perisian mudah alih (Portable), adalah satu program komputer yang direka untuk dijalankan secara bebas dari sistem operasi. Jenis perisian ini boleh disimpan pada peranti storan boleh tanggal seperti CD, pemacu USB, flash card, atau floppy disk - menyimpan fail-fail program, maklumat konfigurasi dan data pada medium penyimpanan sahaja. Versi mudah alih aplikasi boleh biasanya juga akan digunakan dan bukannya versi dipasang normal, yang sesetengah pengguna mendapati bermanfaat.

Aplikasi mudah alih boleh dijalankan pada mana-mana sistem komputer yang mereka serasi tetapi biasanya memerlukan sistem operasi tertentu (seperti Microsoft Windows XP atau di atas, versi tertentu distro Linux, dan lain-lain)

Bergantung kepada sistem operasi, mudah alih adalah lebih atau kurang kompleks untuk melaksanakan;sistem operasi seperti AmigaOS, semua perisian adalah mengikut definisi mudah alih. Aplikasi mudah alih adalah berbeza dari mudah alih perisian di mana perisian membolehkan kod sumber akan disusun untuk platform komputer yang berbeza.

Dah faham belom? Kalau dah faham kita kenal cameyo pulak. Tak kenal maka tak cinta.

Cameyo

cameyo

Klik gambar untuk pergi ke laman Cameyo.


Cameyo adalah virtualisasi produk aplikasi percuma. Ia menggabungkan teknologi virtualisasi aplikasi terbaik bagi jenis dengan kesederhanaan.

Pakej aplikasi teknologi virtualisasi perisian keseluruhan ke dalam executable berdiri tunggal, menghapuskan keperluan untuk memasang.

Walaupun aplikasi teknologi virtualisasi telah wujud selama bertahun-tahun, baik produk virtualisasi aplikasi telah mahal dan kompleks untuk belajar. Sama ada anda seorang pengguna di rumah atau perusahaan pentadbir IT, mengambil aplikasi anda dengan anda atau menggunakan mereka dengan mudah.

Di Cameyo, kita percaya virtualisasi aplikasi harus dicapai semua orang.

Dengan virtualisasi aplikasi Cameyo, anda boleh pakej keseluruhan permohonan - termasuk semua fail, DLL, registry - ke dalam satu fail tunggal dan membawanya bersama anda di mana-mana, bersama-sama dengan tetapan &data aplikasi. Pada pemacu Dropbox anda, pada USB, di tempat kerja, di rumah, pada laptop anda - menggunakan virtualisasi aplikasi anda tidak lagi perlu memasang semula aplikasi anda lagi dan lagi setiap kali anda bergerak dari satu komputer kepada yang lain. Maya aplikasi mudah alih juga menyimpan komputer anda stabil, mengasingkan aplikasi dari sistem anda. Sama ada anda pengguna di rumah atau pentadbir IT, Cameyo akan menjimatkan masa anda yang berharga ... dan kekecewaan.

Ok. Dah kenalkan. Maka anda akan jatuh cinta dengan dia.

Cara menggunakannya.

1. Anda perlu daftar dulu akaun Cameyo di sini.

2. Download perisian tersebut di laman web Cameyo. (Klik gambar di atas untuk pergi ke laman web Cameyo)

3. Jalankan perisian Cameyo tersebut. Perisian cameyo tidak perlu di install. Paparan gambar seperti di bawah.

cameyo 1


4. Pilih 'Capture app locally'. Anda akan nampak satu papar di sebelah kanan bawah skrin komputer seperti berikut.


cameyo 2

5. Tunggu Cameyo untuk melakukan pra-imbasan untuk sistem anda. Setelah selesai, paparan ini akan keluar dan anda boleh mula pasang perisian yang anda pilih.


cameyo 36. Setelah siap pemasangan. Klik 'Install done'.

7. Tunggu perisian Cameyo untuk membina perisian anda. Ia mengambil beberapa minit untuk selesai.


cameyo 48. Apabila ia selesai membina perisian anda. Paparan seperti berikut akan muncul.


cameyo 57. Perisian anda telah pun jadi versi mudah alih. Anda boleh terus menggunakan perisian tersebut atau suntik ia dengan mengklik pada 'Edit package'.


 CARA MEMBUAT APLIKASI MUDAH ALIH
 CARA MEMBUAT APLIKASI ANDROID

0 ulasan:

Catat Ulasan

Direka oleh Kamal Munshi | Barisan admin oleh AJK Kelab - SMK Munshi Abdullah , Batu Berendam,Melaka.